Landbruk og mat

Oppdatert 26.11.2024

Den viktigste samfunnsoppgaven til norsk landbruk er å sikre nok, trygg og variert mat av god kvalitet. Men landbruket bidrar også til bosetting og næringsliv over hele landet, miljøgoder som bevaring av biologisk mangfold, kulturlandskap og skogens og jordas funksjon som karbonlager. Landbruket spiller også en viktig rolle for å videreføre tradisjonell kunnskap og kultur.

Det er et politisk mål å opprettholde et levende landbruk i hele landet. Statsforvalteren skal bidra til at den nasjonale landbrukspolitikken blir gjennomført, ved hjelp av informasjon, forvaltning av virkemidler og lokalt tilpassede tiltak. Statsforvalteren skal blant annet

  • gi råd og bistand til kommunene
  • kontrollere kommunene
  • behandle klager på kommunale vedtak innenfor landbrukslovgivningen
  • arbeide sammen med andre regionale etater og organisasjoner for næringsutvikling innenfor jordbruk og skogbruk
  • arbeide for å nå nasjonale målsettinger for omlegging til økologisk landbruk
  • arbeide for å begrense nedbygging av dyrket og dyrkbar jord og skog

Statsforvalteren veileder også kommuner, organisasjoner, næringsaktører og bønder om mulighetene som finnes i det offentlige systemet. Statsforvalteren støtter opp under aktiviteter knyttet til utvikling og bevaring av regionale matkulturer, kunnskapsoppbygging om mat og kunnskap om mat og helse, spesielt rettet mot barn og unge.

Andre viktige offentlige aktører innen landbruk er

Vis mer


19.12.2024

Lokal mat og reiseliv på internasjonal messe i Berlin

Den største matmessa i verda, Internationale Grüne Woche vert arrangert kvart år i januar i Berlin. Lokale mat- og reiselivsbedrifter skal delta for å reklamere for Fjord-Norge som reisemål.


17.12.2024

Bruk av UKL-midla i 2024

I 2024 blei det innvilga 2 862 052 kroner til tiltak i dei fire utvalde kulturlandskapa i fylket.


20.11.2024

Stigande tømmerpris gir merkbar hogstauke

Sidan 2020 har det vore jamn stigning i tømmerprisane.


14.11.2024

Stor granbarkbille i heile Møre og Romsdal?

Stor granbarkbille blei for første gong registrert i Møre og Romsdal i fjor. Dette var i Surnadal. Gjennom NIBIO sitt overvakingsprogram er det i år gjort funn i ein større del av fylket.


12.11.2024

Låg sjølvforsyning på korn til mjøl

I Møre og Romsdal er vi tilnærma sjølvforsynte på fisk og husdyrprodukt, mens sjølvforsyningsgraden for korn til mjøl berre er på ca. 34 prosent. 


11.11.2024

Ungskogen må stellast

Ungskogpleie har stor betydning for kvaliteten på skogen i framtida.


01.11.2024

Utlysing av støtte til kurs om berekraftsrapportering for trebaserte næringar

Statsforvaltaren har eit særleg ansvar for å følge opp berekraftsmåla for sine områder, og skal formidle relevant kunnskap til andre aktørar i regionen.


29.10.2024

Ny skogsbilveg frå Lønset til Hjelset i samband med ny E39

I samband med nytt sjukehus på Hjelset, aust for Molde, er det bygd ny E39 utan avkøyring frå Hjelset til Lønset aust for Molde. Dette førte til behov for ny skogsbilveg i området.


25.10.2024

Mange vil utvikle garden sin

Møteserien «Garden som ressurs» har samla mange som har tankar om å utvikle eigne gardsbruk i Møre og Romsdal.


22.10.2024

Framleis store tap av lam til jerv i Reinheimen

I fjor hadde Ulvådalen sausankarlag i Rauma rekordtap av lam til jerv. Snittet i beitelaget var 42,8 prosent tap. Også i år er det sett inn stor innsats og mange førebyggande tiltak. Snittapet av lam til jerv denne beitesesongen vart 37 prosent.


Flere nyheter Få nyhetsvarsel

Fylkesnytt frå Møre og Romsdal

Fylkesnytt er ei felles nyheitsteneste på nett, med artiklar om landbruk og landbruksbaserte næringar. 

Les Fylkesnytt her ...

Kva er berekraftig matproduksjon?

Nettsida bærekraftigmatproduksjon.no syner på ein pedagogisk måte den kompliserte samanhengen mellom matproduksjon, klima og bruk av areal.

Vi følgjer familien Hansen som stiller nokre spørsmål før dei kan bestemme seg for kva dei skal ha til middag. Mellom anna lurer dei på: "Skal vi velje vegetarburgar eller hamburgar?", "Har dyra hatt det bra?", "Er det så viktig at maten er produsert i Norge?" og "Kva kostar det eigentleg?".

Nettsida passar fint for å formidle korleis maten blir produsert. Bruk gjerne nettsida i skolen!

Sida er produsert i samarbeid mellom Statsforvaltaren i Vestfold og Telemark og fleire miljø- og landbruksorganisasjonar.