Landbruk og mat

Oppdatert 26.11.2024

Den viktigaste samfunnsoppgåva til norsk landbruk er å sikre nok trygg og variert mat av god kvalitet. Men landbruket medverkar òg til desentralisert busetjing og næringsliv over heile landet, miljøgode som bevaring av biologisk mangfald, kulturlandskap og dei karbonlagra som skogen og jorda utgjer. Landbruket speler òg ei viktig rolle for å vidareføre tradisjonell kunnskap og kultur.

Det er eit politisk mål å halde oppe eit levande landbruk i heile landet. Statsforvaltaren skal medverke til å gjennomføre den nasjonale landbrukspolitikken ved hjelp av informasjon, forvaltning av verkemiddel og lokalt tilpassa tiltak. Statsforvaltaren skal blant anna

  • gi råd og assistanse til kommunane
  • kontrollere kommunane
  • behandle klager på kommunale vedtak innanfor landbrukslovgivinga
  • arbeide saman med andre regionale etatar og organisasjonar for næringsutvikling innanfor jordbruk og skogbruk
  • arbeide for å nå nasjonale målsetjingar for omlegging til økologisk landbruk
  • arbeide for å avgrense nedbygging av dyrka og dyrkbar jord og skog

Statsforvaltaren rettleier også kommunar, organisasjonar, næringsaktørar og bønder om moglegheitene som finst i det offentlege systemet. Statsforvaltaren støttar opp under aktivitetar knytte til utvikling og bevaring av regionale matkulturar, kunnskapsoppbygging om mat og kunnskap om mat og helse, spesielt retta mot barn og unge.

Andre viktige offentlege aktørar innan landbruk er:

Vis meir


19.12.2024

Lokal mat og reiseliv på internasjonal messe i Berlin

Den største matmessa i verda, Internationale Grüne Woche vert arrangert kvart år i januar i Berlin. Lokale mat- og reiselivsbedrifter skal delta for å reklamere for Fjord-Norge som reisemål.


17.12.2024

Bruk av UKL-midla i 2024

I 2024 blei det innvilga 2 862 052 kroner til tiltak i dei fire utvalde kulturlandskapa i fylket.


20.11.2024

Stigande tømmerpris gir merkbar hogstauke

Sidan 2020 har det vore jamn stigning i tømmerprisane.


14.11.2024

Stor granbarkbille i heile Møre og Romsdal?

Stor granbarkbille blei for første gong registrert i Møre og Romsdal i fjor. Dette var i Surnadal. Gjennom NIBIO sitt overvakingsprogram er det i år gjort funn i ein større del av fylket.


12.11.2024

Låg sjølvforsyning på korn til mjøl

I Møre og Romsdal er vi tilnærma sjølvforsynte på fisk og husdyrprodukt, mens sjølvforsyningsgraden for korn til mjøl berre er på ca. 34 prosent. 


11.11.2024

Ungskogen må stellast

Ungskogpleie har stor betydning for kvaliteten på skogen i framtida.


01.11.2024

Utlysing av støtte til kurs om berekraftsrapportering for trebaserte næringar

Statsforvaltaren har eit særleg ansvar for å følge opp berekraftsmåla for sine områder, og skal formidle relevant kunnskap til andre aktørar i regionen.


29.10.2024

Ny skogsbilveg frå Lønset til Hjelset i samband med ny E39

I samband med nytt sjukehus på Hjelset, aust for Molde, er det bygd ny E39 utan avkøyring frå Hjelset til Lønset aust for Molde. Dette førte til behov for ny skogsbilveg i området.


25.10.2024

Mange vil utvikle garden sin

Møteserien «Garden som ressurs» har samla mange som har tankar om å utvikle eigne gardsbruk i Møre og Romsdal.


22.10.2024

Framleis store tap av lam til jerv i Reinheimen

I fjor hadde Ulvådalen sausankarlag i Rauma rekordtap av lam til jerv. Snittet i beitelaget var 42,8 prosent tap. Også i år er det sett inn stor innsats og mange førebyggande tiltak. Snittapet av lam til jerv denne beitesesongen vart 37 prosent.


Fleire nyhende Få nyheitsvarsel

Fylkesnytt frå Møre og Romsdal

Fylkesnytt er ei felles nyheitsteneste på nett, med artiklar om landbruk og landbruksbaserte næringar. 

Les Fylkesnytt her ...

Kva er berekraftig matproduksjon?

Nettsida bærekraftigmatproduksjon.no syner på ein pedagogisk måte den kompliserte samanhengen mellom matproduksjon, klima og bruk av areal.

Vi følgjer familien Hansen som stiller nokre spørsmål før dei kan bestemme seg for kva dei skal ha til middag. Mellom anna lurer dei på: "Skal vi velje vegetarburgar eller hamburgar?", "Har dyra hatt det bra?", "Er det så viktig at maten er produsert i Norge?" og "Kva kostar det eigentleg?".

Nettsida passar fint for å formidle korleis maten blir produsert. Bruk gjerne nettsida i skolen!

Sida er produsert i samarbeid mellom Statsforvaltaren i Vestfold og Telemark og fleire miljø- og landbruksorganisasjonar.