Statsforvalterens kronikker

Statsforvalterens ansatte skriver ofte kronikker og lengre innlegg som blir publisert i aviser og andre steder. Her har vi samlet de viktigste.

Publisert 01.01.2021, Sist endret 20.07.2021

Kronikkene ligger i kronologisk rekkefølge med den nyeste øverst.

   


Publisert 27.11.2024

Ikke for lite og ikke for mye

For å yte forsvarlig helsehjelp skal man verken gjøre for lite eller for mye. Denne balansegangen er ofte krevende. Overdiagnostikk og overbehandling kan føre til økt uhelse og pasientskader samt true bærekraften i vår felles helsetjeneste. For mye kan til og med være uforsvarlig. Tilsynsmyndigheten må ikke oppfattes som en driver for medisinsk overaktivitet.


Publisert 18.10.2024

Familiehus vil hjelpe mange små helter fra Innlandet

Pengene fra årets TV-aksjon går til Barnekreftforeningen som skal bygge familiehus tilknyttet de store regionsjukehusene i landet. Familiehusene vil gjøre en stor forskjell for mange Innlandsfamilier, som kan få være sammen når et barn skal behandles for alvorlig sjukdom i Oslo og Trondheim.


Publisert 07.08.2024

Innlandet - det første demensvennlige fylket i Norge

Alle kommunene i Innlandet har nå signert avtale om å bli demensvennlige. Fylket vårt har en aldrende befolkning og snart 10.000 med demenssykdom. Hvis disse får hjelp til å bo hjemme og fungere i hverdagen, er det store gevinster å hente både i livskvalitet og økonomi.


Publisert 07.08.2024

Takk til de som skaper lyspunkter i sommer

I disse dager er det noen barn og unge som skal på drømmeferien, noen skal ingen steder fordi familien ikke har råd, og noen lander alene på norsk jord for første gang - som flyktning. Gode hjelpere i frivilligheten og omsorg fra voksne som bryr seg, vil også i år gi gode sommerminner for flere av våre yngste.


Publisert 11.06.2024

Redaktørstyrte medier er viktigere enn noen gang

Som kilder til pålitelig informasjon, har mediene bidratt til en opplyst debatt, hatt fokus på løsninger som gir oss håp midt i krisene, bekjempet den økende bølgen av desinformasjon og dermed beskyttet demokratiet.


Publisert 20.10.2023

Også fiendens barn er barn

Hvert sjette barn i verden i dag vokser opp i krig og konflikt. Aldri før har så mange mennesker vært på flukt og 50 millioner av dem er barn. Et nesten umulig tall å forstå. Krigføring – som bestemmes og utføres av voksne – fratar barn deres grunnleggende rettigheter og mulighet for ei god framtid. 


Publisert 16.08.2023

Myra bremser flommen når ekstremværet rammer

Denne uka skal vi markere at det er 100 år siden Fokstumyra ble fredet.  Ekstremværet «Hans» viser oss tydelig hvorfor vi både må ta vare på og restaurere myrer og våtmarker når klimaet endres. I myra finnes torvmose som kan lagre opp til 20 ganger sin egen vekt i vann. Dette gjør at myra kan bidra til å bremse flomtopper og beskytte oss når ekstremvær rammer.


Publisert 10.08.2023

100 år med naturvern har gitt oss store verdier for fremtiden

I august feirer vi 100 år med norsk naturvern der historien startet, på Dovrefjell.


Publisert 08.03.2023

Æres den som æres bør?

I Innlandet trenger vi alle ildsjelene våre. På 8. mars er det interessant å spørre seg om kvinner får like stor heder for sin innsats som menn.


Publisert 24.02.2023

Styrket beredskap ett år etter invasjonen

På årsdagen for Russlands invasjon i Ukraina ser vi tilbake på et år som forandret verden. De første meldingene om missiler over Kyiv endret vårt syn på tiden vi lever i, også i Innlandet. Vi skjerpet sansene. I Fylkesberedskapsrådet følger vi utviklingen tett, og møtes ofte. 


Kontaktpersoner