Redaktørstyrte medier er viktigere enn noen gang

Portrettbilde av mann
Foto: Kristina Skamsar.

Som kilder til pålitelig informasjon, har mediene bidratt til en opplyst debatt, hatt fokus på løsninger som gir oss håp midt i krisene, bekjempet den økende bølgen av desinformasjon og dermed beskyttet demokratiet.

Publisert 11.06.2024

Denne kronikken ble publisert i OAs jubileumsavis ved 100-årsjubiléet i 2024.

I 100 år har OAs redaktører og journalister brukt ordet som det mektige våpenet det er og bidratt til å skape en opplyst samfunnsdebatt og utvikling. I 2024 er kloke ord og vinklinger fra redaktørstyrte medier ikke bare mektige, men også livsviktige. Sann og balansert informasjon er nå bokstavelig talt en del av vårt forsvar.

Da Oppland Arbeiderblad ble grunnlagt i 1924, bodde de fleste i fylket vårt spredt eller i landsbyer, som fortsatt utgjorde mye av deres verden. Rundt 25.000 av våre forgjengere bodde i byene i folketellingen i 1920, mens vel 250.000 bodde spredtbygd eller i landsbyer. Hundre år etter har verden krympet til en global landsby, og det lokale er blitt globalt. I den globale landsbyen påvirkes vi alle av store drivkrefter som teknologi og klima.

Det er et gode at vestopplendingen kan lese OA på flyplassen i Washington, og at gudbrandsdøler og nordlendinger kan se det samme i sine medier. Samtidig har vi også lokalt fått oppleve kreftene i et klima i ulage. For fire år siden kom et virus fra Kina som førte til de mest inngripende tiltak i Norge i fredstid. Og nå må Nammo utvide produksjonen for å sikre fremtiden til både Ukraina og oss sjøl.

På veggen i de fleste nyhetsredaksjoner henger Vær-varsom-plakaten og prenter inn etikken som journalister skal følge. Både ferske og drevne mediefolk retter ryggen når de ser teksten «Ord og bilder er mektige våpen, misbruk dem ikke» og minnes på ansvaret de har som den fjerde statsmakt.

I de urolige tidene som verden er inne i nå, ser vi enda tydeligere hvor verdifullt det er å ha kloke mediefolk som skjønner hva dette ansvaret betyr også i en ny tid.

Når vi får store prøvelser i form en pandemi, en «Hans» eller stor tilstrømming av flyktninger til kommunene våre, er det avgjørende å få ut god informasjon for å skape en felles forståelse av virkeligheten i befolkningen. Informasjon kan berolige folk og kanskje mobilisere til nødvendig innsats, eller til å få debatt og beslutninger på riktig grunnlag. Derfor har vi de siste årene hos Statsforvalteren invitert media med på våre digitale møter med beredskapsaktørene og kommunene, og er åpne også om dilemmaer og utfordringer.

OA-journalister og andre medier har deltatt hyppig og har kunnet kikke oss i kortene, og samtidig få det siste av innsikt å formidle til innlendingene for å gjøre folk klokere på hva ansvarlige myndigheter gjør. Med dette håper vi å bygge både tillit og trygghet i samfunnet vårt.

Men – i dette oppdraget er vi helt avhengige av faktaorienterte og kritiske journalister og ansvarlige redaktører, som nettopp vil prioritere de seriøse temaene. Her er det grunn til å takke redaksjonen i OA og de andre mediene i Innlandet for måten de fyller samfunnsrollen på. Som kilder til pålitelig informasjon, har mediene bidratt til en opplyst debatt, hatt fokus på løsninger som gir oss håp midt i krisene, bekjempet den økende bølgen av desinformasjon og dermed beskyttet demokratiet.

For det er krefter som gjerne vil bruke informasjon til å splitte oss. I kommentarfeltene på sosiale medier kan trollet, som du ser under norsk navn, være en bot styrt av fremmede makter. Feilaktig informasjon kan skape misnøye og uro – og underminere det politiske systemet og demokratiet som vi har, slik at vi ikke klarer å samle oss. Dette er hybrid krigføring.

Motkraften vil være at vi som kommentatorer i sosiale medier, som journalister og influensere, som forvaltere og folk, er bevisste og balanserte i hva vi formidler og fokuserer på – og ikke lar oss påvirke av hva som helst. Og at vi ikke bare sitter bak våre skjermer, men møtes og snakker sammen, tør å gå i dialog og bygger tillit mellom oss på den måten.

I arbeidet med å utvikle Innlandet, vil jeg også fremheve det positive med måten som avisene samarbeider på og deler kvalitetsinnhold mellom seg. Dette bidrar til å skape en større felles offentlighet og debatt, og bygge en sterkere regional identitet.

Oppland Arbeiderblad har vist at i en verden som stadig endrer seg, forblir betydningen av redaktørstyrte medier konstant. De fortsetter å være en uunnværlig del av vår demokratiske infrastruktur, og deres bidrag til å forme en informert og engasjert offentlighet kan ikke undervurderes. Her i vårt distrikt, og i den større verden vi alle er en del av, er deres rolle nå viktigere enn noen gang.

Og det siste avsnittet du leste nå, fikk jeg en kunstig intelligens til å lage, basert på stikkord fra meg. Chat GPT er flink med språk. Men den vil være avhengig av at noen har tenkt og skrevet tekstene som den baserer sine fine formuleringer på. For eksempel en avisredaksjon på Gjøvik.

Gratulerer med hundreårsdagen!