Avfall og gjenvinning

Oppdatert 22.01.2024

Avfall og gjenvinning omfatter innsamling, mottak, lagring, behandling, gjenvinning og annen håndtering av avfall. Dette kan føre til utslipp av klimagasser, tungmetaller og andre miljøgifter.

Farlig avfall

Farlig avfall kan ikke håndteres sammen med vanlig avfall. Farlig avfall inneholder helse- og miljøfarlige kjemikalier som kan føre til alvorlig forurensning og skade mennesker og dyr. Virksomheter som produserer farlig avfall, har plikt til å levere dette til godkjent avfallsmottak. Før transport skal avfallet deklareres elektronisk på www.avfallsdeklarering.no

Statsforvalteren kan gi tillatelse

Statsforvalteren er forurensningsmyndighet for de fleste avfallsanlegg og kan gi tillatelse til virksomhet som medfører forurensning. Dette omfatter anlegg for mottak, sortering og behandling av avfall, bilvraksplasser, deponier, komposteringsanlegg og forbrenningsanlegg. Når Statsforvalteren gir slike tillatelser, må virksomheten i noen tilfeller sette i gang spesifikke tiltak for å minske ulempen for andre. Statsforvalteren skal også hente inn avfallsplaner fra havner og drive tilsyn med dem.

Statsforvalteren kontrollerer avfallsanleggene for å sikre at kravene i tillatelsene blir overholdt. Det er forurensningsloven, avfallsforskriftene, internkontrollforskriften og tillatelsene som er gitt, som ligger til grunn for kontrollene.

Vis mer


Publisert 13.02.2025

Tillatelse etter forurensningsloven til mottak og deponering av jord- og steinmasser som ikke er forurenset – Hølmen – AHSCO Entreprenør AS

AHSCO Entreprenør AS har fått tillatelse til disponering av 28 500 m3 jord- og steinmasser som ikke er forurenset på Hølmen i Nord-Fron kommune.


Publisert 04.02.2025

Tillatelse etter forurensningsloven til mottak og deponering av jord- og steinmasser som ikke er forurenset – Syljulibakken massetak – Franzefoss Minerals AS

Franzefoss Minerals AS har fått tillatelse til disponering av 42 000 m3 jord- og steinmasser som ikke er forurenset i Syljulibakken massetak i Østre Toten kommune.


Publisert 03.02.2025

Tillatelse etter forurensningsloven til disponering av jord- og steinmasser som ikke er forurenset – Våleødegården – Hæhre Entreprenør AS

Hæhre Entreprenør AS har fått tillatelse til disponering av 135 000 m3 jord- og steinmasser som ikke er forurenset på Våleødegården i Stange kommune.


Publisert 24.01.2025

Tillatelse etter forurensningsloven til mottak og deponering av jord- og steinmasser som ikke er forurenset – Ulvedalen massetak – Nordtorp Grustak AS

Nordtorp grustak AS har fått tillatelse til mottak og deponering av 300 000 tonn jord- og steinmasser som ikke er forurenset, samt snødeponering i Ulvedalen massetak i Øystre Slidre kommune.


Publisert 15.01.2025

Tillatelse til mottak og deponering av jord- og steinmasser som ikke er forurenset i Bottum grustak

Vi har gitt Sigurd og Ola Grimstad AS tillatelse etter forurensningsloven til mottak og deponering av ca. 350 00 m3 jord- og steinmasser som ikke er forurenset i Bottum grustak i Lillehammer kommune.


Publisert 08.03.2024, Sist endret 08.03.2024

Tilsynsaksjon på anlegg som mottar og mellomlagrer farlig avfall

Statsforvalterne over hele landet fører i år tilsyn med anlegg for mottak og mellomlagring av farlig avfall.


Publisert 20.05.2022

Utkast til tillatelse for mottak av jord- og steinmasser på Skoug gård

Vi har sendt ut forhåndsvarsel om krav i tillatelse til virksomhet etter forurensningsloven for Gjerdalen Entreprenør AS. Tillatelsen gjelder mottak og deponering av masser som ikke er forurenset.


Publisert 11.06.2021

Statsforvalteren endrer tillatelsen til Mjøsanlegget AS

Anlegget på Roverudmyra i Lillehammer får en økt ramme for mottak av råstoff for biogassproduksjon. I tillegg er tillatelsen endret mht avfallstyper, slik anlegget også ta imot husdyrgjødsel. 

Nye presiseringer i tillatelsen er at anlegget og driften er omfattet av industriutslippsdirektivet (IED) og skal dermed ta i bruk "beste tilgjengelige teknikker" for avfallsbehandlingen.


Publisert 13.03.2020

Mottak og mellomlagring av smittefarlig avfall i kommunene

Enkelte avfallsselskaper i Innlandet har ikke tillatelser som omfatter smittefarlig avfall. Fylkesmannen gir føringer for hvordan avfallsselskapene skal håndtere forespørsler om mottak og mellomlagring av smittefarlig avfall.


Publisert 25.10.2019

Høring - Lagring av restavfall ved Trehørningen energisentral

Eidsiva Bioenergi AS har søkt om å få etablere et mellomlager for komprimert og plastemballert restavfall ved Trehørningen energisentral.