Landbruk og mat

Sammensatt bilde av tre som spirer, traktor i arbeid og geiter
Oppdatert 26.11.2024

Den viktigste samfunnsoppgaven til norsk landbruk er å sikre nok, trygg og variert mat av god kvalitet. Men landbruket bidrar også til bosetting og næringsliv over hele landet, miljøgoder som bevaring av biologisk mangfold, kulturlandskap og skogens og jordas funksjon som karbonlager. Landbruket spiller også en viktig rolle for å videreføre tradisjonell kunnskap og kultur.

Det er et politisk mål å opprettholde et levende landbruk i hele landet. Statsforvalteren skal bidra til at den nasjonale landbrukspolitikken blir gjennomført, ved hjelp av informasjon, forvaltning av virkemidler og lokalt tilpassede tiltak. Statsforvalteren skal blant annet

  • gi råd og bistand til kommunene
  • kontrollere kommunene
  • behandle klager på kommunale vedtak innenfor landbrukslovgivningen
  • arbeide sammen med andre regionale etater og organisasjoner for næringsutvikling innenfor jordbruk og skogbruk
  • arbeide for å nå nasjonale målsettinger for omlegging til økologisk landbruk
  • arbeide for å begrense nedbygging av dyrket og dyrkbar jord og skog

Statsforvalteren veileder også kommuner, organisasjoner, næringsaktører og bønder om mulighetene som finnes i det offentlige systemet. Statsforvalteren støtter opp under aktiviteter knyttet til utvikling og bevaring av regionale matkulturer, kunnskapsoppbygging om mat og kunnskap om mat og helse, spesielt rettet mot barn og unge.

Andre viktige offentlige aktører innen landbruk er

Vis mer


20.12.2024

Frivillig vern av skog - Nye og utvidede naturreservater i Innlandet

I dag har vi fått to nye og tre utvidede naturreservater i Innlandet.


16.12.2024

Biogass – en del av det store energibildet

Biogassproduksjon er sirkulærøkonomi i praksis. Det handler om å få god utnyttelse av husdyrgjødsel og avfallsressurser, omdanne dem til nye ressurser og redusere klimautslipp gjennom hele prosessen. Det er store muligheter for å bygge ut biogassanlegg i Innlandet hvis vi få med hele verdikjeden fra substrat til marked - og tilbake på jordet. 


16.12.2024

Kompetansenettverket lokalmat Øst sitt tilbod for 2025 er klart

Kompetansetilboda er retta mot lokalmatprodusentar og små serveringsstader eller reiselivsbedrifter med lokalmatprofil.


06.12.2024

Frivillig vern av skog - Nye verneområder i Innlandet

I dag har vi fått tre nye og seks utvidede naturreservater i Innladet. 


27.11.2024

Sivilombudet besøker Statsforvalteren i Innlandet

Møtet er et dialogmøte om ulike typer saker, som miljø og landbruk, helse, opplæring, vergemål med mer. Formålet med møtet er å utveksle erfaringer, og medarbeidere fra statsforvalteren deltar på temaer som er relevante for dem.


25.11.2024

Nasjonal konferanse om Inn på tunet februar 2025

Den 11.-12. februar blir det nasjonal Inn på Tunet-konferanse i Stavanger. Konferansen er for både oppdragsgivarar, tilbydarar og kjøparar av IPT-tenester, samt politikarar, pårørande og andre interesserte.


15.11.2024

Ny film om landbruket i Innlandet

Landbruket i Innlandet stod i 2022 for ei verdiskaping på over 13,4 milliarder kr. Dette og meir til kan du sjå og høyre om i den nye filmen.

 


07.11.2024

Status produksjonssvikt 2024

Fristen for å søke tilskudd ved produksjonssvikt i planteproduksjon på grunn av klimatiske forhold i avlingsåret 2024, var 31. oktober. Vi mottok 155 søknader, hvorav størst andel er på grovfôr i foretak med husdyr med 91 søknader og korn med 32 søknader.


30.10.2024

Nytt kunnskapsgrunnlag for landbruket i Innlandet er lansert

Det nye kunnskapsgrunnlaget for landbruket i Innlandet vart presentert på Hamar den 29. oktober. 


30.10.2024

Webinar om næringsutvikling i landbruket

Det tredje av tre webinar i år om næringsutvikling i landbruket handlar om engasjement og moglegheiter.


21.10.2024

Webinar - Nye anvendelser for nedklassifisert og farget ull

NIBIO gjennomfører et prosjekt der målet er å bidra til økt verdiskaping i fjellandbruket for den enkelte sauebonde, for beitenæringen og næringsaktører i verdikjeden for ull. De vil nå dele sin kunnskap og spre inspirasjon i et webinar.


18.10.2024

Jobber for grønn verdiskaping i Innlandet

Innlandsporteføljen jobber med klimanøytral industriproduksjon, innovativ teknologi og sirkulær økonomi. Aktørene som deltar er godt i gang med arbeidet for grønn verdiskaping.


16.10.2024

Utsett søknadsfrist for regionale miljøtilskot i jordbruket

Landbruksdirektoratet har utsett søknadsfristen for å levere søknad om regionale miljøtilskot i jordbruket til til og med fredag 18. oktober. Dette gjer dei grunna kapasitetsutfordringar i tilskotssystemet, som gjer at mange søkarar ikkje har fått sendt inn søknaden sin innan den ordinære fristen i går.

Dersom du ikkje har fått sendt inn søknaden din innan 15. oktober, kan du altså fram til komande fredag sende inn søknad utan å få trekk i tilskotet .


10.10.2024

Nytt kunnskapsgrunnlag for landbruket i Innlandet

Lurer du på kva landbruket i Innlandet bidreg med i kroner, øre og arbeidsplassar? Er du interessert i kva slags rolle landbruket har og kva landbruket betyr i fylket vårt? Da bør du få med deg lansering av nytt kunnskapsgrunnlag for landbruket.


08.10.2024

Dagseminar om husdyras rolle i økologisk landbruk

Økologisk Innlandet inviterer til dagsseminar om økologisk landbruk 4. desember på Aukrustsenteret i Alvdal. Arrangementet er i samarbeid med NLR Innlandet, Statsforvalteren i Innlandet og faglagene.


02.10.2024

Tilskudd fra skogbrukets rentemidler 2025

Organisasjoner og enkeltpersoner kan søke om fylkesinntrukne rentemidler til konkrete prosjekter og tiltak som fremmer skogbruket i Innlandet. Søknadsfrist 10. november 2024.


01.10.2024

Bønder kan søke regionale miljøtilskudd innen 15. oktober

Bønder som gjennomfører forskjellige driftstiltak som er positive for kulturlandskapet og begrenser forurensning, kan søke tilskudd innen 15. oktober.


27.09.2024

Møte om produksjonstilskudd på Hamar

Vi inviterer til fysisk møte om ulike tema innen forvaltning av produksjonstilskudd og avløsertilskudd.


27.09.2024

Møte om produksjonstilskudd på Otta

Vi inviterer til fysisk møte om ulike tema innen forvaltning av produksjonstilskudd og avløsertilskudd.


11.09.2024

Erstatningsordninger etter ødeleggelser som følge av store nedbørsmengder

Mye nedbør de siste dagene har rammet flere bønder. Statsforvalteren vil vise til erstatningsordninger som er aktuelle å søke på dersom en har fått skader på eiendom.


Flere nyheter Få nyhetsvarsel