Spennende tider i møte for Gran kommune

Folk sitter rundt et bord i et møterom
Diskusjon om fylkesbytte mellom statsforvalter og kommune. Foto: Aslak Nordstoga Lilleland.

-Vi kommer i fred var budskapet fra statsforvalter Knut Storberget da vi møtte Gran kommune i rådhuset onsdag 3.januar. Gran er det første kommunebesøket i 2024 og det 18 besøket av Innlandets 46 kommuner. Storberget takket for det gode samarbeidet under pandemien, hvor Gran hadde vært langt framme i skoa under pandemien med stor aktsomhet. Fylkesbytte ble et stort tema under besøket.

Publisert 05.01.2024

Første post på programmet til Gran var fylkesbytte. Gran ønsker å følge etter Jevnaker og Lunner ved å søke seg inn i Akershus. Kommunen ser det formålstjenelig å kunne holde Hadeland-regionen samlet. Kommunen ønsker at Statsforvalteren skal kunne gi bistand i en slik overgangsperiode. Som statsforvalteren har understreket tidligere sitter alle i samme båt og vi har alt å tjene på å kunne samarbeide og ha dialog. Storberget mente også at vi uansett må forholde oss til Gran fordi det ligger i Randsonen. -Like vakker og med like ålreite politikere sa han. Assisterende Statsforvalter Sigurd Tremoen la ikke skjul på at det vil være et tap for Innlandet, men har samtidig forståelse for valget. 

Fra utenforskap til jobb

Fra diskusjon om fylkesbytte til prosjektet «Inn i jobb». Her jobbes det aktivt for å rekruttere til kommunale arbeidsplasser. I kommunen har de ny målsetting om å gå fra 22 til 28 lærlinger i kommunal virksomhet. Prosjektet «inn i jobb» bidrar Statsforvalteren med 70 000.- kroner i skjønnsmidler, et prosjekt som forøvrig ble videreført med Åsnes i spissen. Kommunen påpekte at det er også et tungt bakteppe med dette. Blant annet er det 150 ungdommer 16-29 som er utenfor jobb i Gran og Lunner. Dette gjør at Gran er helt de øvrige sjiktet når det gjelder utenforskap. De fleste er motivert for å jobbe, og når de først er i gang har man kanskje noen av de mest motiverte elevene fortalte ordføreren. Det er gjort en del interessante grep knyttet til det å få folk inn i jobb og inn på et kvalifiseringsløp. Blant annet har de løsna definisjonen av kvalifikasjonsprinsippet. Og med en grei ordfører hvor man er en form for direktelinje inn har det gitt muligheter for en rekke ungdommer. Det var med stor glede vi fikk møte disse ungdommene.

Even: Etter litt jakt på å finne ut hva han skulle gjøre fant Even sin plass som ansatt i barnehage og skole, og har til og med jobbet i en barnehage i Italia. Han kunne fortelle at han lært seg noen enkle setninger på italiensk.

-Jeg kan bestille pizza. Nå er Even fast ansatt på Brandbu barneskole.

Vi møtte også Jesper som driver med fakturabehandling på økonomisiden, HR og servicetorget 3 dager i uka. Dette er fine historier vi tar med oss. Etter å ha besøkt en del kommuner ser vi at det gjøres en utrolig god jobb rundt omkring i kommunene knyttet til utenforskap og det å få unge inn i jobb. Skal vi bygge Innlandet sterkt er dette en drivende faktor.

Etter seansen med ungdommen gikk turen videre til rådhuskantina og lunsj. I kantina har de ansatt lærlinger og de som har stått utenfor arbeidslivet. Vi møtte Erland som kunne fortelle at det å sosialisere seg igjen har vært en av de artigste opplevelsene i mitt liv. Sterke historier som gjør inntrykk. Slike tiltak og opplevelser for enkeltmenneske er noe Gran virkelig kan være stolt av.

Samling av mennesker
Møte med ungdom, statsforvalter og ordfører. Foto: Aslak Nordstoga Lilleland.

Markatun demens-og omsorgssenter

Etter en god lunsj i kantina satt reisefølge seg i bilen retning Brandbu og Markatun demens- og omsorgssenter. «Vi tar vare på de gyldne øyblikkene» var på mange måter driveren på omsorgssenteret. På Markatun har de 24 plasser fordelt på 4 avdelinger med demenssykdom. Med et sterkt fagmiljø og en stabil ansattstokk er dette et godt eksempel på et godt helsetilbud i kommunen. På senteret har de blant annet en sansehage hvor pasientene kan bevege seg fritt på sommertid. Det er to demensykepleire i hjemmetjenesten med hovedansvar for brukere med demens. Det er kontinuerlig samarbeidsmøter mellom demenssykepleire og demenskoordinator.

Velferdsteknologi

Velferdsteknologi er noe som er i vinden for tiden. Det diskuteres hvordan vi kan effektivisere og styrke velferdstjenestene ved bruk av velferdsteknologi. På Markatun har de tatt i bruk Trygghetsalarm, GPS og Room-mate. Sistnevnte er en sensor som plasseres i hjørnet av rommet og ser opp til 30m2. Den kan registrere om personen er i sengen, når den reiser seg, inn og ut av rommet. Room-mate er utarbeidet i samarbeid med datatilsynet og har en rekke sikkerhetsfunksjoner. Det er ikke bare til hjelp for pasientene, men de ansatte på Markatun kunne også fortelle at dette gjør hverdagen enklere for dem selv. Assisterende Statsforvalter Sigurd Tremoen fikk tatt i bruk den «virtuelle sykkelen». Under tråkket forflytter du deg på skjermen som sykkelen er koblet til. Det ble en fin sykkeltur gjennom Hadeland.

Mann sykler
Assisterende statsforvalter Sigurd Tremoen tester ut velferdsteknologien. Foto: Aslak Nordstoga Lilleland.

Vannforvaltningen i Randsfjorden og Vigga

Siste post for vårt kommunebesøk i Gran var Haavard Lucaasen. Lucaasen jobber til daglig med vannforvaltningen i Randsfjorden og Vigga. Randsfjorden er Norges fjerde største innsjø med 9 kommuner hvorav 6 har betydningsfulle påvirkninger og deltar aktivt i vannområdet. Lucaasen er opptatt av at vi må endre synet på elv. Vigga har historisk sett vært sett mer på som et problem enn en ressurs. Under flomsikringstiltakene satte Statsforvalteren vilkår om at det skulle gjennomføres biotoptiltak i avslutningen av flomskringstiltaket med tanke på storørret. Dette har gitt stor gevinst fordi man har tenkt vannmiljø også under flomsikringstiltakene.

Lucaasen understreket at Vigga brukes aktivt. Stolthet og eierskap er noen av nøkkelordene. Skolelever på befaring og informasjonsskilter langs elva. Han kunne fortelle at det er stort engasjement knyttet til elva blant ungdommen.

Kontaktpersoner

FAKTA OM GRAN

Kommunenavn: Gran (kommer av norrønt Grǫn, tresorten ‘gran’, også gårdsnavn)
Landareal: 657 km2
Folketall: 3.kvartal.2023: 13.536
Ordfører 2023: Gunn Elisabeth Alm Thoresen (AP)

Kilder: SNL, SSB, Wikipedia

PROGRAM I GRAN

Sted: Gran rådhus (Jaren)

Tema:

  • Fylkesbytte, utenforskap, velferdsteknologi og vannforvaltning

Knut sin Facebook-post til Gran

Even, Jesper, Majid, Mathias, Vetle og Sara! Stemmer fra Innlandet. Lærlinger. Skole, helse, IKT og administrasjon. Som ga oss en fin dag på Gran med ordfører Gunn Elisabeth i spissen. De satser fleksibelt og imøtekommende for unge som kan streve litt. Disse unge leverer så det holder, i en kommune som stiller. Fremtidens ressurser; fremtidens stemmer. Turen til alle 46 av Innlandets kommuner fortsetter!