Høring av forskrift om regionale miljøkrav i jordbruket i Innlandet

Høringsfrist:
20. oktober 2024 23:59
Åker med buskvegetasjon langs bekk. Foto: Stig Horsberg

Statsforvalteren sender forslag om forskrift om regionale miljøkrav i jordbruket i Innlandet på høring. Formålet med forskriften er å styrke den innsatsen landbruket allerede gjør for å begrense avrenning og erosjon fra jordbruksarealer til vassdrag, slik at jorda holder seg på jordet og miljøtilstanden i vassdragene forbedres.

Publisert 27.06.2024

Hva er regionale miljøkrav?

Regionale miljøkrav er et virkemiddel for å redusere jordbrukets påvirkning på vann og vassdrag. Miljøkravene skal også ta hensyn til jordbruksdriften. Forskriftene skal sikre miljøforsvarlig drift av jordbruksarealet. De vil bli et viktig bidrag til å bedre miljøtilstanden i mange belastede vassdrag i Innlandet og de vil også bidra i arbeidet med å redusere belastningen på Oslofjorden. Forskrift om regionale miljøkrav gir føringer for jordarbeiding og tiltak på fulldyrka areal. Regionale miljøkrav omfatter ikke tiltak som gjødsling e.l.

Hva innebærer miljøkravene?

Statsforvalteren foreslår en forskrift om miljøkrav med få, enkle og entydige bestemmelser som vi mener skal være enkle å forstå, følge og kontrollere. Vi mener tiltakene i forskriften er målrettede, ved at de gir god effekt på vannmiljøet med så små konsekvenser som mulig for matproduksjon og næringsutøvere.

Virkeområdet for den foreslåtte forskriften for Innlandet avgrenses til et område rundt Mjøsa inkl. Gausa og et område i Glåmdalen. Kravene er primært rettet mot arealer med korn og andre ettårige vekster. Arealer med radkulturer omfattes kun av krav om buffersoner langs vassdrag, småbekker og grøfter. Arealer med eng og frukt omfattes ikke av forskriften. De foreslåtte tiltakene har klart størst effekt på fosfor- og partikkeltilførselen til vassdragene og mindre effekt på nitrogenavrenningen. De vil også bidra til at jord og næringsstoffer bevares på jordbruksarealene. Valg av både virkeområde og tiltak i den foreslåtte forskriften er rettet inn mot å bedre tilstanden i lokale vassdrag.

Du finner zoombart kart over forslag til virkeområder her:

https://experience.arcgis.com/experience/16ce2fd8db584a6dbd6a5e784ff2d12c

Informasjon i høringsperioden

Statsforvalteren planlegger å holde flere informasjonsmøter i høringsperioden. Sted og tidspunkt for møter blir løpende lagt ut her.

Har du innspill til forskriften?

Innspill til endring av virkeområdene bør underbygges med konkrete overvåkningsdata eller tilsvarende, som støtter opp under dette forslaget, eller spesifikke brukerinteresser som ikke er (tilstrekkelig) hensyntatt i et aktuelt nedbørfelt. Innspill til endring av kravene, forslag til nye krav, eller fjerning av krav som per nå er foreslått innført bør begrunnes, og gjerne med konkrete data som kan underbygge innspillet.

Høringsbrev, forslag til forskrift og kunnskapsgrunnlag finnes til høyre på denne siden.

Merknader bes sendt inn gjennom skjemaet på denne siden eller med e-post eller post, se kontaktinfo nederst på siden. 

Høringsfristen er 20. oktober 2024.