Kongens fortjenstmedalje til Petter Wabakken, Hamar

Statsforvalter Knut Storberget og Petter Wabakken

Medaljen ble delt ut av statsforvalter Knut Storberget i forbindelse med en tilstelning på Hamar teater, tirsdag 21. januar.

Publisert 21.01.2025

Her kan du lese Storberget sin tale til Wabakken:

Jeg har kommet hit i dag, på vegne av HM Kongen, for å hedre deg for den uvurderlige, omfattende og langvarige innsatsen du har lagt ned som en av Nordens og verdens fremste rovdyrforskere. Feltet du har valgt deg har ikke vært/eller er det enkleste å stå i. Det vet enhver av oss. Politisk og forvaltning, befolkning og interessegrupper. Det har ofte tatt full fyr. Du, Petter har bragt oss inn på rett spor; bragt nyanser inn og gitt mange av oss et empirisk grunnlag; både for forvaltning og politikk. Ja, også det brede lag av befolkningen. Det har ikke vært noen lett marsj, du har tatt og fått din tørn. Du har stått faglig godt, og vært en stemme verdt å lytte til. Personlig har jeg opplevd deg som en tilgjengelig og pragmatisk forsker, som vet hva anvendt forskning er.

Petter Wabakken har hatt hovedansvaret for forskning og forvaltningsrelatert bestandsovervåkning på tvers av landegrensene i Norge og Sverige. Et prosjekt på jerv i barskog, og et unikt hubroprosjekt på Helgelandskysten, har han også igangsatt.

På 70-80-tallet var det en oppfatning blant fagfolk, om at det ikke fantes ulv i Norge. Wabakken var sikker på at det fantes noen få ulver igjen, men ble vel egentlig i liten grad trodd. Det ble en ekstra motivasjon for Petter å få dette bevist, og det klarte du ved å følge dyrespor øst i Hedmark. Internasjonal fagekspertise bekreftet ditt funn i 1982, og da først tok norske myndigheter og forskningsmiljøer hans arbeid seriøst.

Noe som kjennetegner Petters forskning, er samarbeid. Han grunnla det Skandinaviske Brunbjørnprosjektet i samarbeid med svenske forskere og forvaltere i 1986 og var norsk prosjektleder fram til 1992. Han var også med på å grunnlegge det Skandinaviske Ulveforskningsprosjektet SKANDULV i 1998 og har siden vært norsk prosjektleder for dette prosjektet. Gjennom dette prosjektarbeidet var han den første til å radiomerke bjørn og ulv på norsk jord, noe som denne gangen var nybrottsarbeid også på verdensbasis

En faggruppe hadde utredet at bjørn fantes i 13 reproduserende geografisk atskilte bestander i Norge, men Petter Wabakken mente dette var for optimistisk. En stor aksjon ble igangsatt av Petter i Vassfaret og i Hedmark, sammen med flere hundre jegere, saueeiere, og andre naturinteresserte, hvor det ble jobbet systematisk i 4 år på norsk og svensk side. Dette resulterte i at Wabakkens mistanke om at bjørnen var så å si utryddet i Norge, ble bekreftet. Bjørnen ble igjen satt fra sårbar til truet på den norske rødlista over arter, på grunn av dette arbeidet.

I følge Web of Science har Petter publisert 84 artikler i vitenskapelige, fagfellevurderte journaler, hvorav en stor andel i journaler av høyest kvalitet. Hans arbeid har blitt referert til i mer enn 3400 vitenskapelige artikler, og han har holdt 77 vitenskapelige foredrag på internasjonale fagkonferanser. Hans forskning er i toppen av økologisk forskning på verdensbasis, og hans navn er blant de mest kjente i rovdyrforskningen globalt.

Alle vil skjønne at forskning på konfliktfylte arter ikke er en enkel oppgave. Ofte blir det satt spørsmålstegn ved forskningsresultatene og ved forskerens objektivitet og troverdighet. Etter at han ble beskyldt for triksing og juks i forskningen sin fra en forening som var imot ulv, ble anklagene etter en grundig gransking avvist som fullstendig grunnløse.

Etter dette skriver Forskning.no om Wabakken 1.2.2017:

«Mange forskere kvier seg for å stå frem med sin forskning og gjøre tilgjengelig den ekspertisen de sitter med. Synlige forskere er lette å «ta» og forskerne vil heller bruke tiden sin til å produsere ny kunnskap enn å forsvare seg i mediene. En stor del av resultatene fra norsk forskning kommer derfor aldri til anvendelse. Det er et stort tap for samfunnet.

Vi må derfor være glade for forskere som Petter Wabakken som våger å gjøre resultatene fra forskningen sin tilgjengelig for allmenheten og dermed bidrar til å fremme en kunnskapsbasert debatt.

I vår tid er det særdeles viktig at forskere tør å formidle sin forskning til offentligheten, også innenfor kontroversielle temaer. Her har Petter vært en foregangsfigur, noe som blant annet resulterte i at han ble tildelt høgskolens formidlingspris i 2010.»

Petter Wabakken har stått fjellstøtt i sin faglige integritet, og forsvart sine forskningsresultater, selv etter voldstrusler mot seg selv og familien. Ingen har til nå kunnet ta ham på faktafeil i forskningen.

Petter har også vært ansatt hos tidligere Fylkesmannen i Hedmark i ca 8 år til sammen.

Kjære Petter Wabakken: Du har utført et særlig fortjenstfullt arbeid, og en utrettelig innsats for viltforskning på høyt vitenskapelig nivå og du har betydd veldig mye for forvaltningen av konfliktfulle arter i Skandinavia. Din innsats er til inspirasjon for oss alle.

HM Kongen deler denne oppfatningen og har bestemt at du, Petter Wabakken, skal tildeles Kongens Fortjenstmedalje. Vi gratulerer!

(Sjekkes mot fremføring -kan være noen endringer)

Kontaktpersoner