Avgjørelse av klager på vedtak om kvotejakt på gaupe
Klima- og miljødepartementet opprettholder vedtaket i rovviltnemnda region 1 om kvotefri jakt og vedtaket i rovviltnemnda region 2 om kvotejakt (med kvotefri jakt i beiteprioriterte områder i tidligere Aust-Agder) på gaupe i 2025.
Saksgang
Rovviltnemnda i forvaltningsregion 1 vedtok 28. oktober 2024 kvotefri jakt på gaupe i hele regionen i jakttida i 2025. Vedtaket ble påklaget av Aktivt Rovdyrvern, NOAH – for dyrs rettigheter og Naturvernforbundet i Agder. Rovviltnemnda har oversendt klagene til Klima- og miljødepartementet for endelig avgjørelse.
Rovviltnemnda i forvaltningsregion 2 fattet 31. oktober 2024 vedtak om kvotejakt på gaupe, med en samlet kvote på 25 dyr hvorav inntil 9 hunndyr eldre enn 1 år. En kvote på 22 dyr med en begrensing på inntil syv voksne hunner iverksettes fra jaktstart fordelt på syv kvoteregulerte jaktområder. Det ble åpnet for kvotefri jakt i beiteprioriterte områder i tidligere Aust-Agder. Familiegrupper ble unntatt fra kvoten de tre første ukene av jaktperioden. Vedtaket ble påklaget av Aktivt Rovdyrvern, NOAH – for dyrs rettigheter og Naturvernforbundet i Agder. Rovviltnemnda opprettholdt sitt vedtak og klagene ble oversendt Klima- og miljødepartementet for endelig avgjørelse.
Vedtakene regionene 3, 5, 6 og 7 ble også påklaget.
Miljødirektoratets faglige tilråding
Miljødirektoratet har kommet med en faglig vurdering av kvoter for jakt på gaupe i 2025, jf. rovviltforskriften § 18 første ledd. Miljødirektoratets oppsummerer sin vurdering slik:
«Miljødirektoratet vurderer at kvotene som er vedtatt av de regionale rovviltnemndene om jakt på gaupe i 2025 ikke vil true bestandens overlevelse. Vi vurderer det videre som overveiende sannsynlig at det nasjonale bestandsmål for gaupe vil kunne oppnås for neste sesong med de vedtatte kvotene for jakt på gaupe som nemndene har vedtatt…»
(resten av oppsummeringen gjelder ikke region 1 og 2).
Klima- og miljødepartementets vurdering
Departementet har tatt stilling til om det skal gis kvote for kvotejakt på gaupe som vedtatt av rovviltnemndene, i region 1, 2, 3, 5, 6 og 7.
Til sammen har nemndene fattet vedtak om uttak av 76 individer i regionene 2, 3, 5, 6 og 7 med en samlet hunndyrkvote på 31 dyr. I region 2 og 6 er en del av totalkvoten satt av til reservekvoter som holdes tilbake for tildeling ved eventuell ny kunnskap om bestandsforhold. Reservekvotene utgjør 3 dyr (2 hunndyr) i region 2.
Utover dette er det fattet vedtak om kvotefri jakt i hele region 1 og i beiteprioriterte områder i tidligere Aust-Agder i region 2
Departementet er enig med Miljødirektoratet i at et samlet uttak av dyr tilsvarende nemndenes vedtak ikke vil true bestandens overlevelse. Dette forutsetter at den svenske forvaltningen fortsetter med uttak på samme nivå som de senere år, uten større endringer
Antall familiegrupper har økt i regionene 2, 4, 6, 7 og 8 i 2024 sammenlignet med 2023, mens antallet har gått ned i regionene 3 og 5. Region 1 har ikke bestandsmål for gaupe, og har de siste tre årene ikke hatt registrert familiegrupper av gaupe. Gaupebestanden i region 2 har ligget på eller over bestandsmålet på 12 årlige familiegrupper de siste tre årene (gjennomsnittet er 14,2).
Miljødirektoratet vurderer det som overveiende sannsynlig at det nasjonale bestandsmålet for gaupe vil kunne oppnås for neste sesong med de vedtatte kvotene for jakt på gaupe som nemndene har vedtatt. Departementet er enig i dette.
Konklusjon
Klima- og miljødepartementet opprettholder rovviltnemndene i region 1 2 og 3 sine vedtak om kvotejakt på gaupe i regionen for 2025. Departementet gjør noen mindre endringer i vedtakene for region 5, 6 og 7. Klagene er i hovedsak ikke tatt til følge.
Ved avgjørelsen har departementet lagt vekt på at det vurderes som mest sannsynlig at de vedtatte kvotene vil medføre at bestanden etter neste års yngling fortsatt vil oppfylle de fastsatte bestandsmålene for regionene, og at bestanden skal forvaltes så nært bestandsmålet som mulig. Departementet viser også til at det årlig registreres tap og skade på beitedyr forårsaket av gaupe i regionene.
- - - - -
Hele brevet fra Klima- og miljødepartementet er vedlagt, se høyre kolonne.