Ny utslippstillatelse til Lindesnes kommune

Tillatelsen gjelder avløpsvann for inntil 21 000 personekvivalenter fra Mandal tettbebyggelse.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 16.11.2021

Den forrige utslippstillatelsen for Grønvika renseanlegg i Lindesnes kommune var datert 20. september 1996, med presiseringer i brev av 18. juni 1997. Avløpsregelverket har endret seg betydelig siden tillatelsen ble gitt. Den eksisterende tillatelsens vilkår samsvarer ikke med gjeldende regelverk for avløpssektoren. Statsforvalteren har derfor foretatt en helhetlig vurdering av avløpsanlegget og totalrevidere tillatelsen for Grønvika avløpsanlegg iht. dagens gjeldende standard og i tråd med forurensningsforskriften kapittel 14.

Formålet med tillatelsen er å verne miljøet mot uheldige påvirkninger fra utslipp av kommunalt avløpsvann og å oppnå god kjemisk og økologisk tilstand i de vannforekomstene det gjelder, jf. vannforskriftens bestemmelser.

Grønvika renseanlegg er et biologisk renseanlegg, og tilfredsstiller renseanlegget kravene for sekundærrensing. I tillatelsen har vi presisert utslippskrav for rensing av organisk materiale i henhold til forurensningsforskriften kapittel 14. Rensegrad for fosfor ved Grønvika har ikke vært overholdt siden 2010, og kommunen skal utarbeide en forpliktende tidfestet plan for hvordan de skal oppgradere/utbedre renseanlegget for å oppnå tilfredsstillende forsforrensing.

Bærekraftig vannforvaltning

Å fremme bærekraftig vannhåndtering og sirkulær økonomi er et prioritert område ved Statsforvalterens avgjørelse om å fastsette krav i tillatelse for avløpsanlegg. FNs bærekraftsmål nummer 6 handler om bærekraftig vannforvaltning, og enkelte delmål har vekt på tema som berører avløpssektoren, jf. delmål 6.1–6.4.

En av utfordringene knyttet til å oppnå bærekraftsmålene innenfor avløpssektoren i Norge er at mye av ledningsnettet er gammelt, og det er i tillegg lav fornyelsestakt. For langsom fornying av avløpsnettet fører til risiko for spredning av urenset avløpsvann til vannforekomster og drikkevannsnettet, og fare for spredning av smittsomme sykdommer.

Å tilpasse vann- og sanitærsystemer til forventede klimaendringer som økt nedbør, flom og stigning av havnivå vil være en utfordring i mange kommuner.

Vi har i tillatelsen derfor lagt stor vekt på vedlikehold av ledningsnettet. Miljørisikovurdering, inkludert klimatilpassing, er også sentralt i tillatelsen.

Lovgrunnlaget

Utslippstillatelsen er gitt etter forurensningsloven § 11, jf. §§ 16, 22 og 40 og forurensingsforskriften §§ 14-4 og 14-6. Tillatelsen erstatter tillatelse av 20. september 1996. 

For detaljerte rammer og krav viser vi til vedtak og tillatelse som du finner under "Dokumenter" i høyre kolonne. 

Klage

Vedtaket om tillatelse kan påklages til Miljødirektoratet innen tre uker av partene eller andre med rettslig klageinteresse, jf. forvaltningsloven §§ 28 og 29. En eventuell klage sendes til Statsforvalteren i Agder, Postboks 504, 4804 Arendal eller til sfagpost@statsforvalteren.no.