Kantvegetasjon langs vassdrag
Funksjon, regelverk, skjøtsel og tilskuddsordninger i jordbruket (RMP og SMIL).
Både landbruksforvaltninga og naturforvaltere i Agderkommunene og vannområdekoordinatorer og andre fra fylkeskommunen og fra statsforvalteren deltok på webinaret som landbruksavdelingen og miljøvernavdelingen hos Statsforvalteren arrangerte 8. oktober 2024 om dette temaet.
Denne artikkelen er skrevet på bakgrunn av webinaret med hovedvekt på bruk av SMIL-midler til etablering/reetablering av vegetasjonssone/kantsone langs vassdrag. I artikkelen har vi i tillegg tatt med Landbruksdirektoratets formuleringer om SMIL-tilskudd til PT-vegetasjonssone.
Viktig om regelverk som berører kantvegetasjon
- Vannressursloven § 11 sier at det skal opprettholdes en begrenset naturlig kantvegetasjon som skal motvirke avrenning og gi levested for planter og dyr. Det er altså ikke krav til noen konkret bredde, men det er et funksjonskrav til kantsonen. Det er noen unntak knyttet til denne regelen.
- Krav om minst to meter bred vegetasjonssone, jamfør forskrift om produksjonstilskudd og avløsertilskudd i jordbruket § 4 4. ledd. Etter Forskrift om nydyrking må kommunene sette krav om minst 6 meter bred kantsone ved nydyrking, jamfør § 6.
Mange har et ansvar for kantvegetasjon langs vassdrag; grunneier (opprettholde eksisterende kantvegetasjon), kommunen (fastsette bredde på kantsoner etter Plan- og bygningsloven med mer), Statsforvalteren (kan dispensere fra kravet om kantsone) og NVE (følger opp brudd på vannressurslovens bestemmelser).
Se mer informasjon om regelverket i NVE veileder nr. 2/2019.
Tilskuddordninger i jordbruket – RMP
I Agder er det RMP-tilskudd (regionalt miljøtilskudd) til to kantsonetiltak under miljøtema Avrenning til vann; Grasdekt kantsone i åker (korn og potet/grønnsaker) og Kantsone i eng. Det søkes RMP-tilskudd etter gjennomført tiltak og søker har rett på tilskuddet så sant tiltaket er utført i tråd med regelverket. For mer info om hvem som kan søke og om tiltakene, se i veiledningsheftet for RMP.
Tilskuddsordninger i jordbruket - SMIL
Formålet med SMIL-ordningen (Spesielle miljøtiltak i jordbruket) er å fremme natur- og kulturminneverdiene i jordbrukets kulturlandskap (kulturlandskapstiltak) og redusere forurensningen fra jordbruket (forurensningstiltak) utover det som kan forventes gjennom vanlig jordbruksdrift. For å få SMIL-tilskudd må det foregå en tilskuddsberettiget produksjon på eiendommen (vanlig jordbruksdrift samt andre krav som må være oppfylt). SMIL-tilskudd er til investeringstiltak/engangstiltak.
Selv om dette er en statlig tilskuddordning, er det kommunene som forvalter ordningen. Kommunene må ha lokale målsettinger, strategier og retningslinjer for prioritering av søknadene. Dette utarbeides i dialog med næringsorganisasjonene lokalt og statsforvalteren. Det er mulig å få opptil 70% tilskudd av godkjent kostnadsoverslag til de fleste SMIL-tiltakene. Ofte har kommunene valgt lavere tilskuddssatser enn dette.
Det er to typer SMIL-midler: Planleggings- og tilretteleggingsprosjekter og til Kulturlandskaps og forurensingstiltak.
Hvis det er mange grunneiere involvert og det er behov for en helhetlig prosess, kan det være aktuelt å søke om Planleggings- og tilretteleggingsmidler først. Denne prosessen skal da munne ut i en plan med konkrete tiltak. Så kan den enkelte grunneier i neste omgang søke om midler til sitt prosjekt.
For mer info om SMIL-ordningen, se Landbruksdirektoratets veiviser for SMIL.
Formålet med vegetasjonssone/kantsone er gjerne både å redusere avrenning fra jordbruket og sikre levested for planter og dyr. Det er mulig å få SMIL-tilskudd til vegetasjonssone /kantsone langs vassdrag, men kravet er at tiltaket må gå utover det som kan forventes gjennom vanlig jordbruksdrift. SMIL-tiltak er miljøtiltak som innebærer en ekstra innsats og som det er forbundet særlige kostnader ved. Å følge lovpålagte miljøkrav regnes som en del av den ordinære jordbruksdriften, og kan ikke prioriteres for SMIL-tilskudd
SMIL-tilskudd til vegetasjonssone/kantsone vil særlig være aktuelt langs vassdrag som er påvirka av jordbruket. Det betyr arealer som ligger mellom dyrka jord og vassdrag der det er avrenning fra jordbruket til vassdraget. Det er særlig viktig for arealer som drenerer til vannforekomster som i vann-nett er registrert med moderat eller dårlig miljøtilstand og som har påvirkning fra jordbruket i middels eller stor grad. Det er bra hvis SMIL-midlene kan være med å bidra til å sikre et godt vannmiljø, særlig i jordbrukspåvirkede vannforekomster.
Det kan også være aktuelt med SMIL-tilskudd til vegetasjonssone/kantsone der kantsona ikke har ønsket vegetasjon og der kantsona er mangelfull.
SMIL-tilskudd til vegetasjonssone/kantsone kan være til delvis dekking av godkjente kostnader til innkjøp av planter og arbeidet med utplantingen. Sona bør bestå av trær, busker, urter og gras, gjerne flere sjikt og helst gjenskape en naturlig og viltvoksende kantsone.
SMIL og vegetasjonssone/kantsone og PT-vegetasjonssona
Landbruksdirektoratet skriver følgende om SMIL-tilskudd til PT-vegetasjonssona:
«Vegetasjonssoner/kantsoner langs vassdrag skal forhindre avrenning og/eller gi levested for planter og dyr. Jordbruksareal må ha minst to meter vegetasjonssone for å være berettiget PT, jf. PT- forskriften § 4, fjerde ledd. For å være berettiget SMIL-tilskudd må man oppfylle vilkårene for å få PT, se SMIL-forskriften § 3 første ledd.
En sone på «minst to meter» med naturlig vegetasjonssone/kantsone langs vassdrag er dermed et absolutt minstekrav. Landbruksdirektoratet mener man skal være svært varsom med å gi tilskudd for å etablere de første 2 meterne med naturlig vegetasjonsbelte. At det er satt av minimum to meter er en forutsetning for å i det hele tatt være aktuell for SMIL-tilskudd.
PT-forskriften stiller krav om 2 meter vegetasjonssone/kantsone ikke skal jordarbeides, men har ellers ingen krav til hvordan den ser ut eller hvilken økologisk funksjon den oppfyller.
Annet regelverk kan ha fastsatt krav om at kantsonen må være bredere enn to meter. Sett i lys av formålsbestemmelsen i SMIL- forskriften, se "utover det som kan forventes gjennom vanlig jordbruksdrift", er Landbruksdirektoratets forståelse at man kan få innvilget SMIL- tilskudd for etablering av vegetasjonssone/kantsone utover 2 meter.
Det kan være aktuelt å innvilge SMIL-tilskudd til tiltaksgruppe 5.10 Miljøplantinger (klimaplanting, leplanting). Tilskuddet kan f.eks. gå til planting av kantvegetasjon, busker og trær, langs bekker og elver blant annet for å stabilisere kanter m.m.
Landbruksdirektoratet mener at innkjøp og planting for å etablere/reetablere en vegetasjonssoner/kantsonen med busker og trær kan være et SMIL- tiltak, også innenfor 2 metersbeltet.
Det er i PT- forskriften ikke noe krav om at det må etableres nye busker og trær i vegetasjonssonen/kantsonen. Å plante nye busker og trær i vegetasjonssonen /kantsonen kan være et godt miljøtiltak som går utover det som forventes gjennom vanlig jordbruksdrift. Økt økologisk funksjon/miljøverdi bør være styrende for bredden. Kun 2 meter vegetasjonssone/kantsone vil i mange tilfeller ikke være nok for å gi tilfredsstillende miljøverdi, og bredden burde være mer enn dette. Dette vil lokale forhold avgjøre.» (epost fra Landbruksdirektoratet v/Kari Stuberg 9.10.2024).
Direktoratet åpner altså for SMIL-tilskudd for etablering av vegetasjonssone/kantsone utover 2 meter. De åpner også for å etablere/reetablere en vegetasjonssone/kantsone med busker og trær innenfor 2-metersbeltet med SMIL-tilskudd.
SMIL og vegetasjonssone/kantsone – Grasdekt kantsone i åker og Kantsone i eng
Bortsett fra PT-vegetasjonssona ligger disse kantsonene hovedsakelig på jordbruksareal (fulldyrka jord og overflatedyrka jord). Det er ikke ønskelig å plante slikt areal til med busker og trær, det er heller ikke tillatt, jamfør jordloven §9. Heller ikke Landbruksdirektoratet mener at en bør bruke SMIL-tilskudd til slik etablering. De mener at å etablere Grasdekt kantsone i åker er et driftstiltak i RMP og ikke et investeringstiltak i SMIL.
På bakgrunn av webinaret 8. oktober, presentasjonene som er lagt ut fra webinaret v/Pål Alfred Larsen (SF miljø) og v/Solfrid Mygland / Ellen Eskeland (SF landbruk) og denne artikkelen, håper vi at flere blir kjent med de mangfoldige funksjonene kantsoner langs vassdrag har, krav til kantsoner og at flere søker om RMP-tilskudd til kantsonetiltakene og interesse for å etablere/reetablere kantsoner mellom jordbruksareal og vassdrag, gjerne ved hjelp av SMIL-tilskudd.