Verneforslag for tre skogområder i Flekkefjord, Lindesnes og Grimstad kommuner

Høringsfrist:
18. mai 2025 23:59
Lungenever på eldre eik - Joknåsen naturreservat.
Lungenever på eldre eik - Joknåsen naturreservat. Foto: Ellen Paust, Statsforvalteren i Agder.

Statsforvalteren i Agder foreslår vern av Tarvatnet og Joknåsen naturreservater samt utvidelse av Oksåsen naturreservat. Verneforslagene innebærer vern av eldre, rik edelløvskog og i tillegg gammel furuskog i Oksåsen.  

Publisert 06.04.2025

Forslag til vern av de tre områdene sendes på høring i tråd med bestemmelsene i naturmangfoldloven § 43. Til sammen vil vern av de tre naturreservatene, som foreslått i høringen, bidra med om lag 1164 daa nytt vernet skogareal i Agder.  

Verneforslagene innebærer vern av eldre, rik edelløvskog med innslag av trua naturtyper og store gamle trær. Utvidelsesområdet i Oksåsen vil imidlertid bidra med gammel furuskog i kombinasjon med store gamle trær av eik og osp. Områdene er særlig viktige å ta vare på fordi de er levesteder for sjeldne arter lav og sopp.  

Verneforslagene har alle kommet fram gjennom ordningen med frivillig vern av skog. Ordningen innebærer at skogeier tilbyr staten areal for varig vern. Forslag til vernekart med avgrensning for naturreservatet samt verneplan med beskrivelse av natur- og verneverdier og forslag til verneforskrift finner du i menyen på høyre side. 

Beskrivelse av verneområdene

Tarvatnet naturreservat

Verneforslaget for Tarvatnet naturreservat omfatter en nordvestvendt skråning på østsiden av Tarvatnet. Området er lavereliggende, fra om lag 30-150 m.o.h, og en stor del består også av skog på høy bonitet. Eikeblandingsskog dominerer verneforslaget, og det består av et relativt stort og sammenhengende areal med gammelskog og bestandsalder på ca. 100 år. Spredt finnes det en del stor eik, mens andelen hule trær generelt er lav. 

Det finnes høye naturverdier knyttet til eldre ospedominert skog og skog med klare nemorale vegetasjonstrekk, som stedvis mye kristtorn. Naturverdiene som skiller seg ut med særlig høy verneverdi omfatter et mindre areal i sør med en forekomst av gamle, hule lindetrær samt et område i nordøst med velutviklet skogstruktur med en høy andel rikbarkstrær, rikere vegetasjon og rike mosesamfunn i og langs bekken som renner gjennom området. I denne delen av området er også andelen død ved høyere enn ellers, og det er registrert en forekomst av den rødlistede skogtypen frist rik edelløvskog (NT).

Joknåsen naturreservat

Det foreslåtte naturreservatet Joknåsen ligger på nordvestsiden av Røynevannet i Grimstad kommune. Området består av eldre eikeskog i mosaikk med furuskog på middels til høy bonitet. De skrinnere områdene er furudominert. Verneområdet har spredt innslag av stor osp og store eiketrær, samt noe liggende død ved av disse treslagene. Det finnes også spredt innslag av de rødlista naturtypene lågurtedelløvskog (VU) og kalk- og lågurtfuruskog (VU). 

I vernevurderingen har Statsforvalteren også lagt vekt på at foreslått verneområde ved Joknåsen, vil kunne inngå som en del av et nettverk av eksisterende naturreservater sammen med pågående verneforslag for Igletjenn, og de eksisterende verneområdene Skiftenes naturreservat, Bjellandshaugane naturreservat og Lauvåsen naturreservat.

Oksåsen naturreservat – utvidelse

Verneforslaget for utvidelse av Oksåsen naturreservat består i all hovedsak av moderat gammel 
furudominert skog. Det finnes enkelte eldre furutrær over 150 år, men disse står på skrinn og lavproduktiv skogsmark. Nordøst for eksisterende reservat finnes skog som skiller seg spesielt ut med mer velutviklet furuskog med gammelskogstruktur, høyere tetthet av store og gamle trær samt mye osp. Her, sammen med midtre del av tilbudsområdet, er andelen løvtrær noe høyere enn ellers, og det er innslag av uvanlig storvokst eik og osp. Det sørlige utvidelsesområdet vil bidra til en forbedret arrondering av naturreservatet. 

Oppfyller mangler i skogvernet

Av de generelle manglene i skogvernet, vil de foreslåtte verneområdene fange opp lavlandsskog og skog på høy bonitet. Videre vil områdene også bidra til å dekke inn prioriterte skogtyper for vern i Agder i form av rik edelløvskog og gammel eikedominert skog. Områdene vil også fange opp trua naturtyper i skog som lågurtedelløvskog og frisk rik edelløvskog. 

Formålet med høringen

Den offentlige høringen skal gi grunneiere, lokale og sentrale  interesseorganisasjoner anledning til å komme med innspill og eventuell ny informasjon som kan være av betydning for den videre verneprosessen. Vi oppfordrer derfor til å komme med innspill til høringen.

Innspill til verneforslaget sendes skriftlig til Statsforvalteren i Agder, Postboks 504, 4804 Arendal eller på e-post til sfagpost@statsforvalteren.no innen 18. mai 2025. Vi ber om at du merker innspillet ditt med vårt saksnummer 2024/12116, og gjerne også hvilket eller hvilke av verneområdene innspillet gjelder. 

Eikeskog med innslag av kristtorn i Tarvatnet naturreservat
Eikeskog med innslag av kristtorn i Tarvatnet naturreservat. Foto: Ellen Paust, Statsforvalteren i Agder.
Høringsfrist:
18. mai 2025 23:59

Kontaktpersoner

Rødliste-klasser

Truede naturtyper klassifiseres etter hvor stor sannsynligheten for at de går tapt er.

Klassene er:

CR - kritisk trudet

EN - sterkt truet

VU - sårbar

NT - nær truet

DD - datamangel

Les mer på nettsidene til Artsdatabanken