MILJØVERN OG BÆREKRAFTIG UTVIKLING - DET GRØNNE SKIFTET

På samenes nasjonaldag den 6. februar 2020 arrangerte Fylkesmannen i Agder den årlige fagdagen for barnehageansatte. Rundt 360 barnehageansatte hadde tatt turen til Arendal Kulturhus for en hel dag med grønt fokus.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 27.02.2020

Opptak av fagdagen 6 februar 2020:

Tema for dagen var Rammeplan for barnehagen og hvordan den tar opp bærekraftig utvikling som en del av barnehagens verdigrunnlag og som et fagområde barnehagene skal jobbe med. Spørsmålet vi stilte var hvordan barnehagen kan bidra til at barna får kjennskap til naturen og bærekraftig utvikling, lærer av naturen og utvikler respekt og begynnende forståelse for hvordan de kan ta vare på naturen. Til å svare på dette hadde vi invitert seniorforsker Marte Haave fra NORCE og barnehagelærer Anett Holmvik fra Den blå appelsin Kanvas-barnehage, i tillegg til fylkesmannens egne fagpersoner på området.

Miljøverndirektør Ingunn Løvdal fra Fylkesmannen i Agder ønsket velkommen og ga noen stikkord for dagen.

Miljøverndirektør Ingunn Løvdal fra Fylkesmannen i Agde

Deretter fikk vi lære om plast og problemet med plast fra seniorforsker Marte Haave som også viste sin egen film på tema.

Seniorforsker Marte Haave, NORCE

Biolog og seniorrådgiver Mia Yri fra fylkesmannens miljøvernavdeling snakket om bærekraft og skogens mangfold gjennom eksempler fra skogens hemmelige liv.

Seniorrådgiver Mia Yri, Miljøvernavdelingen_Fylkesmannen i Agder

Etter lunsj ga assisterende utdanningsdirektør hos fylkesmannen Cecilie Mork litt bakgrunnsinformasjon for hvorfor vi akkurat den 6. februar feirer samenes nasjonaldag og betydningen av både dagen og flagget, før vi kunne lene oss godt tilbake i stolene i storsalen og nyte fantastisk musikkinnslag av Trio Buljo//Aaserud//Torjussen.

Assisterende utdanningsdirektør Cecilie Thorbjørnsen Mork_ Fylkesmannen i Agde

Mens bandet pakket sammen kunne deltakerne summe litt seg imellom om hva de forstår med bærekraft, bærekraftsmål og bærekraftig utvikling før seniorrådgiver hos fylkesmannen og tidligere underviser på barnehagelærerutdanningen i Bergen Tone K. Sissener hadde en mer teoretisk gjennomgang av betydningen av bærekraft, bærekraftsmål og bærekraftig utvikling.

Seniorrådgiver Tone K. Sissener, Utdanningsavdelingen, Fylkesmannen i Agder

I sin praksisorienterte presentasjon Lekende møter på veien mot bærekraftig utvikling avrundet barnehagelærer Anett Holmvik en innholdsrik dag på et viktig og engasjerende tema.

Barnehagelærer Anett Holmvik, Den blå appelsin Kanvas-barnehage

Konferansier for dagen, seniorrådgiver Hege Lauvland, takket for deltakelsen og ønsket vel hjem.Hege Lauvland fra Fylkesmannens utdanning og barneverns avdeling