Miljø og klima

Oppdatert 20.12.2023

Miljøvern er et omfattende fagfelt som dekker alt fra arealforvaltning og forebygging av forurensning til kartlegging av naturmangfold, klimatiltak og forvaltning av fisk og vilt.

Alle sektorer har et ansvar for å ta hensyn til miljøet i sin egen virksomhet. Statsforvalteren skal bidra til at regjeringens miljø- og arealpolitikk blir gjennomført på regionalt og lokalt nivå. Kommunene har en sentral rolle i miljøvernarbeidet. Veiledning og oppfølging av kommunene er derfor en viktig oppgave for oss. 

Vis mer

Det er vår oppgave å ta vare på trøndersk natur - på dyrene, plantene og alt det andre livet i den. Vi tar også vare på din og min helse og velferd.

Blåvingevannnymfe. Foto: Bjørn Rangbru

Vi jobber for at vi i Trøndelag har et levende hav og en rik kyst, livskraftige elver og innsjøer, frodige våtmarker, mangfoldige skoger, storslåtte fjellandskap og verdifulle kulturlandskap. Vi tar vare på din og min helse og velferd gjennom å legge til rette for et godt by- og bomiljø, et aktivt friluftsliv og et stabilt klima. I tillegg bidrar vi til at du og jeg kan leve i et giftfritt miljø og puste inn ren luft. 

På menyen over kan du lese mer om våre oppgaver og hva vi tar vare på. Hvis du har spørsmål  eller ønsker å snakke med oss, så ta gjerne kontakt!

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.

26.06.2024

Kråke til besvær

Den sibirske nøttekråka er en aktiv spreder av den fremmede furuarten sembrafuru inn i Bymarka naturreservat i Trondheim kommune. I 2023 ble det startet arbeid med å fjerne sembrafuru ut av reservatet.


25.06.2024

Fosen Renovasjon IKS søker om tillatelse til drift på Keiseråsen gjenvinngsstasjon

.


21.06.2024

Åtte områder vernet gjennom frivillig skogvern

Kongen i Statsråd har 21. juni oppretta og utvidet åtte naturreservat i Trøndelag som følge av tilbud fra grunneiere. Allskog har vært grunneiers forhandlingspartner. Frivillig vern av skog er en viktig ordning for vern og ivaretakelse av truet og sårbar natur i skog.


20.06.2024

Nye regler omkring fiske i sjøen i Trøndelag

Mandag 24. juni trer en ny forskrift omkring fiske i sjøen i Trøndelag i kraft. Formålet til de nye reglene er å forhindre at laks og sjøørret blir tatt som bifangst ved fiske etter saltvannsfisk og gi disse artene nødvendig beskyttelse mot risiko for overbeskatning ved utløpet av vassdrag hvor disse vandrer.


18.06.2024

Har du husket å melde deg på klimakonferansen 3.-4. september?

Vil du ha siste nytt om klima, eksempler på verktøy og erfaringer fra andre kommuner for å jobbe både med utslippskutt og klimatilpasning? Da må du melde deg på klimakonferansen 3. – 4. september.


13.06.2024

Søknad om utslippstillatelse for Scanbio Ingredients AS avd. Bjugn

Scanbio Ingredients AS avd. Bjugn søker om utslippstillatelse for økt produksjon for anlegget i Ørland kommune.


05.06.2024

Søknad om utslippstillatelse for Osaelva Kraft AS Driving av tunnel med utslipp i Osaelva i Indre Fosen kommune

Osaelva Kraft AS søker om utslippstillatelse for driving av tunnel. Renset avløpsvann skal gå til Osaelva.


28.05.2024

Høring – utvidelse av Kaldvassmyra i Verdal kommune

Statsforvalteren i Trøndelag har sendt forslag til utvidelse av Kaldvassmyra naturreservat i Verdal kommune på høring.


16.05.2024

Kartlegging av naturtyper i Trøndelag 2024

På oppdrag for Miljødirektoratet vil det i 2024 bli gjennomført naturtypekartlegging i kommunene Steinkjer, Stjørdal, Melhus og Rennebu. Det er totalt 6 områder som skal kartlegges i Trøndelag. Kartleggingen i Trøndelag vil bli utført av firmaet Natur og Samfunn og vil skje en gang i perioden fra mai til oktober 2024.


08.05.2024

Nytt forurensningsregelverk for akvakultur i sjø

Nytt forurensningsregelverk for akvakultur i sjø ble vedtatt 2. februar 2024. Det nye regelverket innebærer at oppdrettsnæringen som ny hovedregel går bort fra individuelle utslippstillatelser og over til forskriftsfestede standardvilkår for forurensning.


Flere nyheter Få nyhetsvarsel

Vakttelefon rovvilt 93060221

Ringes ved påskyting/felling av rovvilt og for å søke om akutte forebyggende tiltak eller skadefelling.

Vakttelefonen er bemannet i tiden:

1. juni - 15. oktober kl. 07.00 - 22.00.

2. januar - 31. mai og 16. oktober - 23. desember kl. 09.00 - 19.00

24. desember - 1. januar kl. 10.00 - 14.00 

Utenom disse tidene anbefaler vi å sende en melding til vakttelefonen, og vi tar kontakt.

Hendelser utenom vakttelefonens åpningstider